Artikel
Artikel

Ondernemers en mantelzorgers: zoek de verschillen

Er zijn op deze wereld drie types personen:
Het type dat dingen doet gebeuren,
het type dat dingen ziet gebeuren,
en het type dat zich afvraagt wat er gebeurd is
Mary Kay Ash

De markt is vandaag volatieler dan ooit, nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe business modellen die in een tijdsbestek van slechts enkele jaren hele industrieën ontwricht. Wiens fout is dat? De ondernemers van de 21ste eeuw. Hoe kan men zich tegen deze nieuwe ontwikkelingen wapenen? Simpel: door als ondernemer te denken! En net dat doen de meeste grote ondernemingen. Ondernemers zijn aan zet, hun zin voor initiatief is nu een begeerde eigenschap.

 

Initiatief nemen

 

Mantelzorgers werden nooit verplicht om te helpen. Ze doen dat uit eigen initiatief. Ze zijn niet bang voor overuren. Ze zeuren niet over duizend-en-één problemen, maar denken integendeel oplossingsgericht en zijn steeds bereid om zich in vier te delen om anderen te helpen.

Initiatief nemen, dat betekent dingen doen zonder dat men ze vraagt. Het betekent actie in plaats van reactie. Deze attitude wordt steeds belangrijker op de werkplek. Ondernemingen zoeken productieve medewerkers die ook flexibel zijn en die de moed hebben om te innoveren. Initiatief nemen volstaat echter niet, het moet gecombineerd worden met doorzettingsvermogen om het onderste uit de kan te halen.

Ambitie is de weg naar succes,
volharding is het voertuig om er te geraken.
Bill Bradley

 

Volharding

 

Mantelzorgers nemen hun rol meestal op voor langere duur. Je bent meestal geen mantelzorger voor een weekend. Het is een echte duursport, want de meeste mantelzorgers zijn het gedurende meer dan vijf jaar. Daarvoor is moed en volharding nodig.

Volharding of doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat we verder gaan, ook als het wat moeilijker is. Om het probleem aan te pakken, moeten we aanvaarden dat we moeten leren en veranderen. Ondernemers aanvaarden dat ze angst, ontgoocheling en mislukking onder ogen moeten zien, in de hoop dat ze op die manier blijdschap, succes en tevredenheid zullen bereiken. Net zoals de ondernemer beleeft de mantelzorger ook intense momenten die hem vormen als mens. Hoe dan ook is volharding op zo’n momenten erg belangrijk.

 

Bescheidenheid

 

Ondanks hun volhardend karakter wordt de meerderheid van de mantelzorgers omschreven als bescheiden mensen. Ze dringen zichzelf niet op en scheppen niet op over hun prestaties. Die bescheidenheid heeft dan weer als nadeel dat men hen niet altijd naar waarde schat. En toch, ze rust een grote verantwoordelijkheid op hun schouders en hun maatschappelijke rol is meer dan bewonderenswaardig.

Bescheidenheid is opnieuw een belangrijke ondernemerskwaliteit. Een studie van de University of Washington Foster School of Business toont aan dat bescheiden personen vaker de meest succesvolle leiders zijn. Inderdaad, een leider die kalm, bereid om te luisteren, openhartig is en die zijn eigen beperkingen erkent, zal gemakkelijker het vertrouwen van zijn omgeving krijgen.

De sleutel tot een goed leiderschap is niet de persoonlijkheid, maar de bescheidenheid.
Jim Collins

Mantelzorgers zijn dus professionals met lef die initiatief durven te nemen. Ze laten zich niet tegenhouden door moeilijkheden, ze zijn vastberaden en gaan tot het uiterste in hetgeen ze ondernemen. Ze aanvaarden grote verantwoordelijkheden en durven snel beslissingen te nemen. Toch blijven ze bescheiden. Als kers op de taart verdienen ze daarmee het vertrouwen van anderen. Het lijkt erop dat het profiel van een mantelzorger erg gelijkt op dat van een ondernemer. Een goede verstaander…

Ontdek de belangrijkste cijfers

Contacteer ons*   Verplichte velden