Mantelzorgers

Wist u dat 15% van uw werknemers zorgen voor een zieke of zorgbehoevende?

Het bestaan van mantelzorgers is nog steeds heel onbekend bij het grote publiek. Wie zijn ze?

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een ouder of naaste die door leeftijd, ziekte of handicap zorgbehoevend zijn geworden. Deze zorg heeft een aangetoonde impact op het evenwicht tussen privé en werk.

Enkele cijfers :

60%

medewerk(st)ers

Tot 60% van de werknemers zijn mantelzorger of zullen dat tijdens hun loopbaan zijn. Vandaag is dus 15% van uw personeel mantelzorger.

10u

per week

Dat is het minimale aantal uur dat 25% van de mantelzorgers besteedt aan de zorgbehoevende. Dat is gelijk aan 1/4 van een voltijdse arbeidsduur.

40%

meer afwezig

Mantelzorgers zijn 40% vaker afwezig dan gemiddeld.

5 jaar

en meer

50% van de mantelzorgers zijn dit gedurende 5 jaar of langer.

Gevolgen

Momenteel wordt er nog weinig tegemoetgekomen aan de behoeften van mantelzorgers.

Aan de behoeftes van de mantelzorg(st)ers wordt tot op heden nog weinig tegemoetgekomen.

En bij u?

Doordat ze meer verantwoordelijkheden dragen, ontwikkelen mantelzorgers persoonlijke en professionele kwaliteiten die hen uniek maken.

Met grote verantwoordelijkheden ontwikkelen de mantelzorgers persoonlijke en professionele kwaliteiten die uniek zijn.

Helden van elke dag

De mantelzorger heeft dankzij zijn levenservaring kwaliteiten ontwikkeld die binnen een onderneming zeer waardevol kunnen zijn:

 

  • Betere managementkwaliteiten

  • Aangetoond organisatietalent

  • Verhoogde empathie

  • Versterkte loyauteit en betrokkenheid

  • Echte teamplayers

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Bijna één op twee mantelzorgers zegt dat werken en mantelzorgen moeilijk combineerbaar is. Toch zal 86% van hen dit niet aan hun HR-afdeling melden.

Dit zijn de belangrijkste cijfers

Bijna één op twee mantelzorgers zegt dat werken en mantelzorgen moeilijk combineerbaar is. Toch zal 86% van hen dit niet aan hun HR-afdeling melden.

Dit zijn de belangrijkste cijfers

De oplossingen van Collevio

Voor uw onderneming: we onderzoeken de situatie en geven raad op maat van uw organisatie

Op ondernemingsniveau: Evalueren en adviseren op ondernemingsniveau.

Collevio is uniek in België. We bieden volledige en geïntegreerde diensten aan binnen een solide structuur, met innovatieve oplossingen om uw mantelzorgers te ondersteunen, ten dienste van uw werking.

Hoe weet u of de problematiek ook binnen uw onderneming speelt?

Wat wij doen: samen met u lichten we uw onderneming door en introduceren we een mantelzorg-vriendelijk beleid.

Onze partners

Actevio diensten

Voor uw werknemers ontwikkelden we Activio. Deze dienst biedt een waaier aan oplossingen om uw mantelzorgers te ondersteunen en te begeleiden.

Op het niveau van uw medewerkers: ondersteuning en te helpen uw mantelzorgers

Infoline

Een callcenter bereikbaar is 16 tot 20u helpt u om mogelijke oplossingen te zoeken, verwijst u door naar bestaande diensten en detecteert samen met u de onderliggende behoeftes.

CoachingLine

Deze individuele en gepersonaliseerde coaching werd ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Gent en biedt zowel persoonlijke als professionele begeleiding. Sessies worden ingepland op momenten die het beste uitkomen voor de mantelzorger (tussen 8 en 21u). Even een moeilijk moment? Er is 24/24u een Hotline voor dringende hulp beschikbaar.

EasyLine

Een mantelzorger moet binnen zijn/haar missie talrijke activiteiten organiseren en beheren: administratieve taken uitvoeren, een reis boeken, een transport regelen, medisch materiaal bestellen, diensten aan huis organiseren… Met een eenvoudig telefoontje neemt Easyline deze taken van de mantelzorger over.

HomeServices

Vaak zal de mantelzorger ook zorgen voor de (her)inrichting van de woonst van de zorgbehoevende. Collevio biedt via een interactief platform toegang tot een lijst van geselecteerde dienstverleners voor kleine werken (elektricien, loodgieter, schilder, verwarmingsinstallateur…).

Online services

Een website met exclusieve inhoud om het leven van mantelzorger en zorgbehoevende te vergemakkelijken is 24/7 consulteerbaar: een multimediabibliotheek (artikelen en videofragmenten), toegang tot workshops, interactieve tools, webshop om technische hulpmiddelen te bestellen… De website van Collevio herbergt een schat aan informatie voor uw mantelzorgende werknemers.

Artikelen

Een reeks artikelen die u begeleiden om uw mantelzorgers te ondersteunen.

Geen onderdeel van een categorie
14 september 2017

Gebeurtenis: Een HR ontbijt rond het thema van Mantelzorg en bedrijf

Gebeurtenis: Een HR ontbijt rond het thema van Mantelzorg en bedrijf Een mantelzorger-werknemer zorgt op regelmatige basis vrijwillig voor een zorgbehoevende uit zijn/haar omgeving en heeft daarnaast ook een beroepsactiviteit....
Geen onderdeel van een categorie
31 augustus 2017

Stress voorkomen: de rol van de werkgever

Stress bij mantelzorgers voorkomen Positieve stress die goed beheersbaar is, kan een ongelooflijke stimulans zijn. Maar als de stress je angstig maakt, verlammend en demotiverend werkt en je relatie met...
Geen onderdeel van een categorie
8 augustus 2017

Mantelzorgers, een concurrentievoordeel!

Mantelzorgers, een concurrentievoordeel! Suzanne staat ’s morgens om 5u op. Zo kan ze nog even van de rust genieten en haar krant lezen. Dan maakt ze zich klaar om te...
Geen onderdeel van een categorie
8 augustus 2017

Mantelzorgers: een uitdaging voor de werkgever?

Mantelzorgers: een uitdaging voor de werkgever? De zorg opnemen voor iemand en tegelijk ook gaan werken kan zwaar zijn. Weinig bedrijven zorgen momenteel voor een actieve ondersteuning aan hun mantelzorgers....
Geen onderdeel van een categorie
8 augustus 2017

De mantelzorger, zenmeester in moderne tijden

De mantelzorger, zenmeester in moderne tijden Onze wereld is complexer geworden. Een computer bestond dertig jaar geleden niet. Internet? Nooit van gehoord. Ondernemingen bewegen vandaag in een omgeving met steeds...
Geen onderdeel van een categorie
8 augustus 2017

Hebben mantelzorgers een bijzonder EQ?

Hebben mantelzorgers een bijzonder EQ? De mens is een sociaal wezen. Relaties met anderen doen ons groeien. Deze afhankelijkheid van anderen ervaren we als iets comfortabels. Verbonden zijn met anderen,...
Geen onderdeel van een categorie
6 augustus 2017

Ondernemers en mantelzorgers: zoek de verschillen

Ondernemers en mantelzorgers: zoek de verschillen Er zijn op deze wereld drie types personen: Het type dat dingen doet gebeuren, het type dat dingen ziet gebeuren, en het type dat...
Geen onderdeel van een categorie
6 augustus 2017

Als de helper hulp nodig heeft

Als de helper hulp nodig heeft Mantelzorg is een steeds belangrijker gegeven. Tussen 40 en 60% van uw medewerkers is mantelzorger op een bepaald moment in hun loopbaan. Ze worden...

Contacteer ons

Ik wil meer informatie over het aanbod van Collevio.